Cameron Highlands – Te-plantager & Gunung Brinchang


Vi valgte at starte blødt ud, så vi skulle på en såkaldt ”Nature discovery tour”. Den gik ud på at vi kom rundt i området. Bl.a. skulle vi op på områdets højeste bjerg (Gunung Brinchang, 22xx MOH), gå en kort tur i en mos-dækket skov, så en te-plantage fra oven og var inde og besøge te-fabrikken.

Det var altsammen rigtig spændende.Særligt så var det spændende at se og høre om hvordan de dyrkede te. Der er kun to typer af te-træer, så alle de mange forskellige smage stammer fra enten forskelle i de områder hvor teen er dyrket, eller hvordan den er blevet behandlet – lidt ligesom med vin. Vi var også inde at se hvordan de friskplukkede te-blade blev omdannet til drikkeklar te. Kort fortalt er processen sådan, at bladene først bliver knust i en stor maskine så olien (hvor smagen sidder) bliver frigjort. Derefter bliver de knuste blade fermenteret/oxideret. Det er her forskellen  mellem grøn te/oolong/sort te kommer fra, og den er faktisk overraskende lille. Grøn te er ikke fermenteret, så den bliver bare tørret. Oolong fermenterer i 1-2 timer, og sort te i 2-3 timer. For at stoppe fermenteringen bliver teen tørret ved at der blæses 100C grader varm luft.

En interessant detalje om te-plukningen er, at te-plukkerne næsten allesammen kommer fra andre lande en Malaysia – det er en masse indere, burmerese, thai’er og folk fra Bangladesh. De får ca. 20 sen (30 øre) per kilo te-blade som de plukker og høster normalt 200-500 kg te om dagen. Arbejderne bor i en barakby midt i plantagen, og arbejder nærmest hele tiden i en 2-5 år inden de tager hjem igen (de må højst være i Malaysia i fem år).

Dag 2.